23 heinäkuuta, 2015

Olisiko sinusta antamaan mahdollisuus?

Sieltä se sitten tuli. Kissaruuhka nimittäin. PESUn vapaaehtoiset kissatilapäiskodit pursuavat kotia etsiviä kissoja, ja silti niitä olisi vielä jonossakin monen monta. Niitä kissoja, tilapäiskoteja ei niinkään - valitettavasti. 
Tämä olisikin jonkinasteinen hätähuuto, olisiko sinusta auttamaan? Auttaa voi tottakai myös muutoin kuin ryhtymällä tilapäiskodiksi, täältä löydät siihen tarkemmat vinkit.

Mitä siis on tilapäiskotitoiminta?
Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen kodittomia eläimiä hoidetaan pelkästään tilapäiskodeissa, meillä ei ole siis mitään "kissataloa" tai muutakaan paikkaa, johon voisimme eläimiä majoittaa. Tilapäiskodit ovat siis aivan tavallisia, eläinrakkaiden ihmisten koteja, joissa kodittomista pidetään huolta, kunnes niille löytyy omat, pysyvät kodit. Tilapäiskodin tärkein vaatimus on se, että hän kykenee huolehtimaan eläimen perustarpeista ja hoidosta; oikeanlainen ravinto, elinympäristö, terveydenhoito, virikkeet ja seura ovat aivan ehdottomia. Eläinlääkärikulut kustantaa yhdistys, joten tilapäiskodin ei tarvitse niistä huolehtia. Yhdistys voi auttaa myös hiekan, ruoan ja tarvikkeiden hankinnassa tarpeen mukaan.
Tilapäiskotitoiminta on melkein kuin oman lemmikin omistamista, samalla tavalla eläimestä tulisi huolehtia ja turvata sen hyvinvointi. Tämän kaltainen toiminta sopii erinomaisesti opiskelijalle ja työttömälle, koska nämä kodittomat eläimet ovat vähän niinkuin riskittömiä lainalemmikkejä! Jos rahatilanne on huono tai elämäntilanne ei vielä salli sen oman lemmikin hankkimista, mutta halu lemmikin seuraan olisi silti, on tilapäiskotitoiminta ratkaisu tähän. Ja tarjoaahan tämä samalla mahdollisuuden tehdä hyvää.

Kuinka tilapäiskodiksi pääsee?
Laita sähköpostia osoitteeseen tilapaiskodit@pesu.org niin lähettelen sinulle sitten taustatietolomakkeen. Kun olen saanut lomakkeen täytettynä takaisin, voimme sopia aikaa tilapäiskotiperehdytykseen. Perehdytyksessä käymme läpi tiiviinä pakettina mitä kaikkea tämä toiminta pitää PESUlla sisällään, kerron käytäntöjä ja juttelemme yleisestikin eläinten hoidosta. Perehdytyksen jälkeen olet valmis vastaanottamaan ensimmäisen (tai ehkäpä ensimmäiset) hoidokkisi. Ja meiltä PESUlaisilta saa kysyä neuvoa ja apua koko tilapäiskoteiluajan, kaikkea ei tarvitse muistaa eikä osata heti itse!
Jos antaa pikkusormen, niin meneekö koko käsi?
 Jos allekirjoitat tilapäiskotisopimuksen, olet PESUn omaisuutta! Piste.
No ei nyt sentään, tilapäiskotina saat päättää itse, milloin pystyt ottamaan eläimiä hoitoon ja kuinka monta niitä otat. Taukoa on ihan sallittua pitää välillä, mutta olisi suotavaa, jos siitä ilmoittaisi ajoissa, ettei me sitten olla turhaan soittelemassa kokoajan sinulle tarjoten milloin mitäkin hoidokkia. Säästyy kaikkien  hermot ja aika. 

Sitä en voi luvata, etteikö tämä homma veisi mennessään. Itsekin aloitin "ihan vain" tilapäiskotina, tarjoten paikkaa maksimissaan kolmelle kissalle kerrallaan. Puoli vuotta myöhemmin huomaan olevani tilapäiskotiohjaajana, edelleen toki kolmen tilapäiskotikissan hoitajana, mutta uhkaavasti näyttää siltä, että hoidokkien määrä olisi lähdössä nousuun. Ja onhan se omien kissojenkin lukumäärä noussut jo yhdellä... hups.

Mitä minä tästä saan?
Hyvän mielen! Lisäksi siivoustaitosi saattavat kehittyä kissanhiekkaa ja -karvoja imuroidessasi, ranteesi pysyvät vetreinä ainaisten kissanrapsutussessioiden ansiosta, etkä ole koskaan yksin! Siis oikeasti, saat vessareissuillekin kaverin mukaan. Toiminnassa mukana ollessasi tutustut muihin eläinrakkaisiin ihmisiin, joten ihan pelkästään eläinten kanssa ei ole pakko jutella. 
Pääset tutustumaan useisiin, ihaniin kissapersooniin (miksei myös muihinkin, koirat ja muutkin lemmikit kaipaavat tilapäiskoteja) ja seuraamaan niiden kehitystä kodittomasta oman kodin valtiaaksi/valtiattareksi. Ja vaikka se eron hetki on aina ikävä, kyllä se ajatus siitä, että eläin pääsi hyvään kotiin, lämmittää mieltä vielä pitkän ajan päästäkin.

Miltäs kuulostaa, olisiko sinusta auttamaan? Tilapäiskoteja kaivataan myös muualla kuin Pirkanmaalla, esimerkiksi Pohjanmaalla SSESY olisi kiitollinen avustasi!

kiittäen Hilma, Hartsa, Harmo, Poirot, Bonnie, Bea, Ramona, Romeo, Pörris ja tietenkin Chaplin. Ilman tilapäiskotitoimintaa eivät nämäkään upeat kissapersoonat olisi välttämättä saaneet mahdollisuutta.

5 kommenttia:

 1. Mä koen tän sun nopean urakehityksen vain ja ainoastaan itselleni ansioksi, koska mä oon selkeesti hyvä markkinoimaan ja nakittamaan asioita viattomille ihmisraukoille. Mut ei, susta on korvaamaton apu, ja kiitos mielettömästi myös tästä postauksesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä maailma menettääkään sun kaltaisessa ammattinakittajassa ;D

   Poista
 2. Oon minä tuota miettinyt, kun täälläkin päin olen joskus kuullut tarvittavan koteja. Mutta arveluttaa omien kissojen käyttäytyminen, eroikävä (tahtoo kaikki itselle!) ja se ettei mies kuitenkaan suostu.. - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tilapäiskotitoimintaa voi myös kokeilla, eli tarjoaa tilapäiskodin aluksi vaikkapa yhdelle kissalle ja testaa sen avulla mitä Pepsi ja Max ovat asiasta mieltä. Jos ei vaan homma mitenkään toimi niin tilapäiskotitoiminnasta voi kyllä myös erota :) Eroikävä onkin sitten ihan toinen juttu ;D samoin miesss :D

   Poista
 3. Tärkeää asiaa!

  Olen jopa harkinnut, että tuota voisi kokeilla tulevaisuudessa. Sitten kun nykyisistä kissoista aika jättää. Saa nähdä kokeilenko, tuleeko muuten vain uusia kissoja vai mitä tapahtuu.

  VastaaPoista

Naukaise mielipiteesi, ellei kissa vienyt kieltäsi ;)