25 maaliskuuta, 2017

Mitä kuuluu kilpirauhasrintamalle?

Kissakolmion matriarkalla, arvoisalla lady Lillillä, todettiin viime vuoden tammikuun lopussa kilpirauhasen liikatoiminta. Tähän saimme silloin lääkitykseksi Felimazolea annostuksella 1tbl aamuin illoin, ja pari kuukautta meni näin oikein mukavasti. Kontrollikäynnillä todettiin, ettei tuo annostus ihan vielä riitä, vaan jouduttiin lisäämään aamuannokseen vielä yksi tabletti lisää, ja tällä annostuksella arvot saatiin laskemaan viitearvoihin.
Mutta jottei elämä olisi liian helppoa, aiheutti tämä lääkemäärän nosto Lillin leukaan iho-oireita, ja lääkitys jouduttiin lopulta lopettamaan kokonaan. Kuinkas muutenkaan.

Seuraavaksi lähdimme vastahakoisesti testaamaan Y/D -ruokavaliota kuivaruoan ja -märkäruoan muodossa, ja nämä maistuivatkin Lillille hyvin. Jonkin aikaa. Lopulta Lilli vaan totesi, että hänhän ei tuollaista enää syö, ja näki mieluummin vaikka nälkää kuin olisi imuroinut lautastaan tyhjäksi.

Ei auttanut muu kuin ottaa puhelin kauniiseen käteen, ja soitella meidän luottoeläinlääkäriltä reseptiä Tyrazoliin, tähän ihmisten kilpparilääkkeeseen. Tyrazolia Lilli sai ensimmäiset kaksi kuukautta ½tbl aamuin illoin. Tämän kuun alussa kävimme sitten taas verikoekontrollissa tsekkaamassa onko lääkeannos oikea, vai tarvitseeko sitä vielä säätää.

Valmisteluissa oli tietenkin pari ahkeraa apulaista mukana.

"Hei, uus huopa!"

"Okei, tää häkki on ny todettu turvalliseks matriarkalle"

Lilli saa eläinlääkärireissuille päällensä valjaat, ja hänen arvoisa matriarkkuutensa saa kävellä ihan omin pikku töppösin lääkärin ovesta sisälle, mutta automatkat Lilli joutuu silti kököttämään kiltisti häkissään.


Odotushuone oli kerrankin tyhjä, joten Lillin ei tarvinnut näyttää kenellekään koiralle kaapin paikkaa ;)


Me ollaan saatu täällä kissablogistaniassa lukea monen kissan kauhukokemuksista koskien eläinlääkärireissuja, ja kuinka jotkut joudutaan rauhoittamaan suoriltaan, ennenkuin mitään tutkimuksia pystytään edes tekemään. Tässä Lillin näyte, kuinka hän käyttäytyy eläinlääkärissä 😄

"Tsekataan tässä eläinlääkärin kanssa viime käynnin verikokeiden tuloksia"

Tällä kertaa verikoe saatiin otettua melkein ensimmäisellä yrityksellä, pienet ne mummun suonet ovat edelleen, mutta paremmin onnistui tällä kertaa. Verikokeiden jälkeen emäntä jutteli lääkärin kanssa hetken niitä näitä, ja sillä aikaa Lilli päätti vetää vähän lonkkaa. Eli ei, Lilli ei ole alemmassa kuvassa rauhoitettuna, vaan ihan muuten vaan pötköttelee rentona pöydällä. Eläinlääkäri ihan säikähti, että Lilli olisi järkytyksestä kehittänyt itselleen ödeeman tai sydänongelman, ja kaivoi stetoskoopin esille, mutta ehei, mummua vaan alkoi ramasemaan 😄


Kun pääsimme takaisin parkkipaikalle, pääsi Lilli köpöttelemään takaisin kotiovelle ihan itse. Tuntui, että koko Hervannan koirat olivat päässeet samaan aikaan pissalenkille, sen verran paljon niitä tuli vastaan. Niiden omistajat tuntuivat hämmentyvän nähdessään remmin toisessa päässä tällaisen mummukissan, joka ei olisi voinut vähät välittää hössöttävistä koirista. Lilliä ei vaan kiinnosta.



Ja pitihän Lillin päästä testaamaan myös muutamat puut ja niiden kiipeilymahdollisuudet. Eihän kävelyreissu muuten olisi ollut kunnollinen! Pitäisi kyllä ehdottomasti käydä Lillin kanssa useammin ulkoilemassa, Lilli kun on meidän kissoista ainoa, joka tykkää remmissä ulkoilla, tai noh, ulkoilla ylipäätään.


Ja mitäpä testeissä tällä kertaa löytyi? Arvo oli 6,9 eli aivan liian korkea. Viitearvo on 0,9-2,9, joten emme ole lähelläkään sitä. Päädyimme lääkärin kanssa nostamaan Tyrazolin annostusta ½tbl päivässä, eli Lilli saa nyt 3/4tbl aamuisin ja iltaisin. Toivottavasti tällä päästäisiin sinne viitearvojen sisälle. Ja toivottavasti tämä nosto ei taas aiheuta Lillille ihomuutoksia, tai joudumme lopettamaan tämänkin lääkityksen. Silloin jäljelle jäisi ainoiksi vaihtoehdoiksi joko kilpirauhasen osittainen leikkaus tai melkoisen hinnakas radiojodihoito. Luultavasti valitsisimme silloin radiojodihoidon, sillä se on tehokkaampi, vaikkakin vaatisi omat järjestelynsä.

Mutta parin kuukauden päästä käymme uudestaan kontrollissa, joten silloin olemme taas viisaampia!

18 kommenttia:

  1. Paranemisia! Jospa lääkeannostuksen nosto auttaisi arvoja pysymään viitearvojen sisällä.

    Meilläkin on kuulemma "hirmu pienet verisuonet", mutta onneksi ollaan tavattu niitä näppäriäkin eläinlääkäreitä, jotka ovat onnistuneet ottamaan verta ilman rauhoitusta. Lilli näyttää kyllä ottavan ihailtavan rennosti tuossa makoilukuvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pojat!

      Teillä on kans hyvät eläinlääkärit, se rauhoitus on ihan tyhmää, kun sen jälkeen on ihan tillintallin pitkän aikaa, ja menee päivä ihan hukkaan!
      - Lilli

      Poista
  2. Toivotaan terveyden kääntyvän hyvään suuntaan! Tuosta rauhallisuudesta tulee mieleen meidän Ilona, joka jähmettyy eläinlääkärillä liikkumattomaksi, ja näin ilmeisesti kuvittelee olevansa myös näkymätön...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Ilona! :D Näkymättömyysviitta voisi olla tehokkaampi, joskin eläinlääkärille haasteellisempi! :D

      Poista
  3. Meidän Nessu kävi isotooppihoidossa 3 viikkoa sitten . Ensi viikolla on kontrolliverikoe , sitten tiedämme mikä on tilanne . . . Hinta on kova , mutta jos vertaa pillereihin ja toistuviin verikokeisiin , kustannukset ovat alle kolmessa vuodessa tasan . Jos siis hoito toimii . . .( olen ikuinen pessimisti).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tuolla isotooppihoidolla on kuitenkin ns. takuu, eli jos ensimmäisellä hoidolla ei saada aikaan haluttua tulosta, hoito uusitaan?

      Toivottavasti Nessun hoito onnistui kerrasta! :)

      Poista
  4. Onpas teillä tosiaan rauhallinen ja tyyni eläinlääkärillä kävijä! Hieno mummokissa ♥

    Toivottavasti kilparauhasarvot asettuvat aloilleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lilli on todennut, että turha hötkyillä, siinä menee vaan tukka takkuun :P

      Poista
  5. Oi miten voikaan kukaan olla noin rauhallinen eläinlääkärissä! Tää ihminen ei edes oo noin rauhallinen lääkärillä, saatika sitten kissat eläinlääkärillä! :D
    Toivotaan, että sopiva lääkeannos löytyy, eikä sen kummempia hoitotoimenpiteitä tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä enää tässä iässä jaksa turhia riehua, pääsee nopeammin kotiin kun antaa noiden ihmisten tutkia rauhassa, ja hyvällä tuurilla saa vielä herkkuja palkinnoks! Kävisköhän ihmisetkin mieluummin lääkärissä, jos ne sais sieltä herkkupalkintoja...?
      - Lilli

      Poista
  6. Nessu kävi tänään verikokeella . Kilpirauhasarvo oli laskenut normaaliksi , jopa keskiarvon alapuolelle ! Isotooppihoito oli siis auttanut ! Nessu täyttää tänä vuonna 11 v , siksi lähdin sen kanssa tähän hoitoon . Oletus kuitenkin on , että meillä on vielä monta vuotta yhteistä aikaa , muita sairauksia kun ei ole .
    Meillä olisikn nyt purkillinen Felimazole- kilpirauhaslääkettä ylimääräisenä , purkista puuttuu vain yksi tabletti , virallisesti ei saa kaupata . . .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, hyvä Nessu! Onko siitä haittaa, jos ne arvot on alakanttiin, eihän siitä voi kehittyä vajaatoiminta sitten vuorostaan? :D

      Hmm, olisiko paikallisella eläinsuojeluyhdistykselläsi tarvetta Felimazolelle? Meillä Lilli ei saa sitä lääkettä enää syödä, niin meillä ei ole tarvetta :)

      Poista
    2. Täytyypä tarjota purkkia Tesylle , kiitos vihjeestä .

      Kyllä , periaatteessa voi kehittyä vajaatoiminta , muistaakseni siihen on noin 5 % mahdollisuus . Se on kuitenkin helpompi hoitaa , eikä tyroksiini aiheuta sivuvaikutuksia , koska vastaa elimistön omaa hormonia . Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy !

      Poista
  7. Ainakaan eläinlääkärikäynnit ei ole tytölle ongelma! :D Tosi kurjaa kun nuo lääkkeet laittaa noin vastaan eikä tuloksia ole syntynyt. Toivottavasti tämä nykyinen annostus auttaa!

    VastaaPoista
  8. Hei! Saimme tänään tietää poikamme Juliuksen kärsivän myös liikatoiminnasta ja olemme heti kääntymässä isotooppihoidon puoleen sillä pillerilääkitys ei vaan sovellu meille 😏 Miten teidän Lilli voi nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta!
      Lilli voi nykyään oikein hyvin, muutimme annostusta 3/4 tbl kaksi kertaa päivässä, ja sillä saatiin arvot laskemaan normaaleiksi. Seuraava kontrollikäynti olisi loka-marraskuussa, ja toivotaan tietenkin arvojen pysyneen kurissa :)

      Poista
  9. Miten Lilli on voinut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävimme Lillin kanssa muutama päivä sitten taas kilpirauhaskontrollissa, ja valitettavasti arvot olivat jälleen kerran nousseet. Nostimme Tyrazol -annosta nyt tablettiin kaksi kertaa päivässä, ja uusi kontrollikäynti olisi sitten parin kuukauden päästä.

      Muutoin Lillin vointi on pysynyt ennallaan, nämä arvojen heittelyt eivät ole rouvan yleisvointiin onneksi vaikuttaneet :)

      Poista

Naukaise mielipiteesi, ellei kissa vienyt kieltäsi ;)