30 tammikuuta, 2016

Mummukissa sairastaa

Juujuu. Hengissä ollaan. Ollaan vaan vietetty hiljaiseloa, ja päätettiin nyt tehdä viimeinkin paluu kissablogistaniaan. Harmi vaan, että paluu suoritetaan näinkin tympeällä asialla. Hiljaiselon aikana ollaan kuitenkin luettu teidän kaikkien juttuja joka päivä, mutta ei olla kauheasti ehditty kenellekään mitään kommentoimaan :(

Lilli kun on jo seniori-ikäinen, ajattelin varata rouvalle sitten senioritarkastuksen verikokeineen kaikkineen. Vaikka Lilli onkin hyvin virkeä, ruoka maittaa pikkupossulle, laatikkoasiat hoituu eikä muutenkaan ole mitään ongelmia ollut, on mummu- ja pappakissat hyvä viedä säännöllisesti tarkastettaviksi :)
Ensimmäinen aika oli varattuna 19.1. ja tarkoitus oli silloin uusia rokotus ja ottaa samalla verikokeet. Verta ei Lillin tassusta saatu, kun rouva pisti kunnon murinashown pystyyn ja noh, mummun suonetkin on sen verran pientä laatua ;) Päätettiin sitten hoitaa verikokeen otto 26.1. kun Lillille oli jokatapauksessa varattava aika myös hammaskiven poistoon. 
Ensimmäisellä lääkärireissulla Lilli kävi reteästi ihan vain valjaissa. Kovasti sai mummu kehuja ♥
Tämän viikon tiistaina kävimme sitten hoitamassa ne hampaatkin kuntoon ja ottamassa tosiaan sen verikokeen samalla rauhoituksella. Nyt on Lillin hampaat puhtaat ja kiillotetut, saatiin mukaan myös hammasharja, ja eilen kävin hakemassa apteekista Petosan -hammastahnaa, eläinlääkärissä suositeltiin jotain toista merkkiä, mutta katselin siinä olevan aromina vanilja?! Ei ehkä kissan ensimmäinen suosikkimaku...
Prinsessa Ruusunen
Mutta sitten niihin testituloksiin.
 ALT oli reilusti koholla, normiarvo olisi 12-130 ja Lillillä se oli 377, samoin ALKP oli koholla, normiarvot siinä 14-111 ja Lillillä 113, ei siis paljoa koholla, mutta koholla kuitenkin. Nämä viittaisivat siis maksaongelmiin. 
Otatin kuitenkin myös kilpirauhastestin, joten emme ryhtyneet vielä näiden tulosten pohjalta tekemään mitään hoitosuunnitelmia, koska myös kilppariarvot saattavat vaikuttaa maksa-arvoihin.
Noh eilen ne kilpirauhastestin tulokset sitten tulivat, ja oli aika järkytys kuulla Lillin tulokset. Viitearvo olisi 0,9-2,9 μg/dl ja Lillillä arvo oli huimat 8.0 μg/dl! Todella iso nousu siis, ja tämähän nyt tietenkin tarkoittaa välittömiä toimia joko lääkinnällisesti tai ruokavaliollisesti.
Kilpirauhasvaivoihin on saatavilla erikoisruokaa Y/D, mutta yleensä ne on joko Royal Caninin tai Hill'sin raksuja ja märkäruokaa, mihin taas itse henkilökohtaisesti en haluaisi rahojani tuhlata. Joten meillä päädyttiin aloittamaan kilpirauhaslääkitys, joka näillä näkymin kestää koko Lillin loppuelämän. Tabletteja meillä annetaan nyt aluksi 1 tabletti kaksi kertaa päivässä, voitte vain kuvitella miten innoissaan Lilli tästä on ;) Onneksi ovat edes tyttömäisen pinkkejä...
Kolmen viikon päästä olisi kontrolli, jossa otetaan uusi verikoe ja katsotaan onko lääkitys lähtenyt puremaan ja pitääkö annostusta kenties muuttaa.
Tällaisia pieniä yllätyksiä voi paljastua, vaikka kissa päällisin puolin näyttää aivan terveeltä, ja eläinlääkärikin kehuu hyvää kuntoa. Sen takia ihmetyttääkin aina Facebookin kissaryhmissä ihmisten sanomiset, kuinka heidän kissansa söi aina kaupan halvinta ruokaa, eli 20-vuotiaaksi ja eläinlääkäri aina kehui kuinka se on niin terveen näköinen. Ei se Lillikään sairaalta näytä eikä vaikuta, mutta niin se vaan silti sairas on.
Noh, meidän maailma ei tähän kaadu, Lilli saa pilleriä poskeen kaksi kertaa päivässä, paljon rapsutuksia päälle ja jatkaa päiväänsä sen jälkeen oikein tyytyväisenä :)
Onkos teillä kokemusta kissojen kilpirauhasvaivoista?
 Ps. Blogger halusi jostain kumman syystä pistää fontin näin omituisen pieneksi, vaikka kuinka koitin sitä vaihtaa normaalikokoon... No, olkoot.

26 kommenttia:

 1. Voi Lilli, ei yhtään kiva juttu !

  Mä niin toivon, että se tietty kissanpitoryhmä lukisi kanssa näitä blogeja, koska tässä teidänkin tapauksessa on vahva oppi esillä.

  Tsemppiä lääkintään, toivotaan että arvot saadaa kuriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon itsekin, tokihan voisin näitä tekstejä välillä niihin ryhmiin jakaa, mutta en haluaisi, että se negatiivisuus siirtyisi sieltä myös tänne blogistaniaan...

   Poista
 2. Voi harmi tuollainen vaiva! Mutta onneksi se on kuitenkin verrattain helposti lääkkeillä hoidettavissa. Toivottavasti lääke auttaa!

  Tuo porukka, joka sanoo että kyllä meidän kissa sitä ja tätä, tekis mieli lähettää avaruuteen tai jotakin. Että kun MINÄ sitä ja ME tätä, niin kaikkien pitää tehdä samalla lailla, koska MINÄ ja ME ollaan niin mainioita. MINÄMINÄMINÄ!! Ristus. (Tuntuu nousevan kierrokset tässä ajatellessakin aikalailla...)

  Tosi hienoa siis, että teillä käytiin näytteet otattamassa ja asiat hoituvat asiallisesti ja taidolla! (Verikoehommia olisi edessä meilläkin molempien kanssa tässä kevään mittaan. Friede on kuten Lilli, pitää rauhoittaa. Muuten tulee kyllä verta, mutta ei kissasta!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikon päästä olisi kontrolli, joten tassut pystyyn että arvot olisivat lähteneet laskuun!

   Välillä mietin, miksi edes olen noissa ryhmissä, kun siellä on aina samaa vääntöä milloin mistäkin asiasta. Mutta toisaalta, siellä on kivoja kissoja :D

   Poista
 3. Onneksi ne tabut on edes pinkkejä! - Pepsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Mutta ne maistuu kamalilta, ihan sokerisia :(
   - Lilli

   Poista
 4. Onneksi kävitte ja kyllähän se kannattaa. Kyllä sitä iän mukana tulee kaikenlaista vaivaa niin eläimille kuin ihmisillekin. Rapsutuksia Lillille ja toivotaan, että lääkitys alkaa tepsimään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä senioritarkastus kannattaa ehdottomasti tehdä, kun ylitetään se maaginen 10v raja. Toki aiemminkin on sallittua ;D
   Ei Lillikään päällepäin näyttänyt mitään merkkejä moisista hurjista kilpparilukemistaan, joten voin vain ihmetellä, miten facebookin kissaryhmissä kehutut eläinlääkärit ovat pintapuolisesti voineet heille kaikille todeta kissojen olevan elämänsä kunnossa. Tokihan tämäkin ell Lilliä kovasti kehui, mutta silti :D

   Poista
 5. No jopas oli yllärisairaus, eihän Lilli tosiaan näytä yhtään sairaalta. Kissoilla kivamman näköiset kilpparilääkkeet ku meillä ihmisillä, määkin tahdon pinkkejä tabuja!
  -ihminen

  Tsemppiä sulle Lilli, muista pistää hanakasti vastaan ku tunkevat pilleriä kiduksiin!
  -Pena ja Punkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onks ihmisten tabut valkoisia? :D
   - emäntä

   Pistin tositosi hanakasti vastaan, ekat pari päivää annoin ton emännän tunkee niitä tabuja mun suuhun, mut sit tuumasin et nyt riitti, ja aloin syljeskeleen niitä pitkin pöytää. Loppuhan se tabujen syönti, ei oo meinaan enää niitä näkynyt ;)
   - Lilli

   Tsihhh, eipä tiedä Lilli nauttivansa tabunsa nykyään jauhettuna ruoan seassa ;)
   - ilkeä emäntä

   Poista
 6. No voi hö! Onneksi kuitenkin vaiva hoituu kivan näköisillä pillereillä. :)Niin ja kiva kuulla teistä taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, me yritetään palata taas tänne blogistaniankin pariin, tuntuu vaan ettei ole aika riittänyt :/

   Poista
 7. Hei ihana mummukissa ja muut perhenjäsenet!
  Meidän Papu-kissalla todettiin lokakuussa 2014 kilpirauhasten vajaatoiminta; Papu oirehti levottomuudella (tosin on muutenkin äänekäs ja meneväinen itämainen pitkäkarva), mutta juttua riitti ja volyymi oli hurja. Myös mielestäni paino oli pudonnut. Ja tosiaan paino olikin pudonnut 4kk 400g ja T4 arvo oli 80. Nyt en muista viitearvoja, mutta hyvin pian muutaman kuukauden sisällä arvo saatiin annoksella 2tbl/vrk Felimazolea viiteatvojen sisällä. Joulukuusta 2014 on jatkettu yksi ihana vaaleanpunainen tabletti -annoksella iltaisin. Ja onneksi se tabu on niin pieni, että se sujahtaa suuhun hyvin.
  Me kävimme ensin yhden kerran 3vk päästä lääkityksen alkamisesta kontrollissa, sitten kuukauden päästä ja sen jälkeen.....kolmisen kertaa 3kk välein. Nyt oltiin viimeksi marraskuussa ja just mietin, että seuraava käynti voi olla vasta kesäkuussa. Punnitsemme pojan painoa säännöllisesti....joo...4 viikon välein ja nyt on kyllä edellisestä punnituksesta varmaan 2kk. Käydään matkahuollon vaakalla nimittäin.
  Turkin kunto, levottomuus ja painon putoaminen kertoo tilanteesta. Mutta joskushan kisu voi olla ihan kuin ennenkin ja sitten verikokeissa ilmenee , ettei kaikki olekaan ok. Ja tosiaan maksa-arvoja seuraillaan myös aina kontrollissa ja verenpaineen mittaus on hyvä tehdä, koska sairaus voi rasittaa sydäntä.
  Papu on ihan mahdoton tapaus lääkärissä; hänet pitää laittaa sellaseen pikkuseen kantopussiin, josta näkyy vain pää ja tassu. Huuto on mahdotonta! En vou olla toimenpiteessä mukana ollenkaan.
  Kurjia on sairaudet; niistä on kokemusta...diabeteksen hoidosta, munuaisten vajaatoiminnasta ja astman hoidosta. Ei sentään Papun kohdalla....yksi hoidettava sairaus / kisu riittää. Meidän edesmennyt Onnipoika, jolla oli diabetes ei ollut moksiskaan verinäytteidenotosta ( eikä insuliinin pistämisestä)...oli ihanaa vaan kun hiplattiin. Niin on kissat erilaisa luonteiltaan.
  Voikaahan hyvin ♡
  T.Papu ja mamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ....siis liikatoiminta tietenkin....

   Poista
  2. ...voi ei mitä kirjoitusvirheitä.....jostain syystä kirjoitettu teksti heittelee...
   Mutta saat varmaan kirjoituksesta tärkeimmän irti...:)

   Poista
  3. Hei Papu ja Papun emäntä!
   Tosiaan Lilli oli täysin samanlainen kuin aina ennenkin, ei tullut yhtään äänekkäämmäksi, turkki pysyi samassa kunnossa ja painokin oli samoissa lukemissa, sen takia tulikin niin isona yllätyksenä tuo diagnoosi, kun olin itsekin lukenut, että taudin pitäisi oirehtia kuvailemallasi tavalla.
   Hienoa, että teillä lähti lääkitys noin hyvin toimimaan, toivottavasti meilläkin! :) Viikon päästä olisi kontrolli...

   Poista
 8. Onneksi saitte nyt lääkkeet ja Lilli suostuu ne kiltisti ottamaan. Rapsuja ja haleja Lillille ja kaikille muillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian aikaisin ilakoin, pari päivää meni lääkkeenannot kivuttomasti, mutta sitten Lilli taantui teini-ikäisen tasolle ja ryhtyi syljeskelemään tablettinsa pitkin pöytää, joten nykyisin rouva nauttii lääkkeensä murskattuna ruoan seassa :D

   Poista
 9. Voi harmi kun tuli tuollainen ylläri, mutta toisaalta kiva juttu, että ilmeni ennen oireiluja! Mahtavaa, että olet valveutunut ja hoidat tilanteen mieluummin muilla keinoin kuin höttöruuilla. :) Toivottavasti arvot lähtevät laskuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein aikanaan Töppö-kissan kohdalla sen virheen, että luotin eläinlääkärin sanaan siitä, kuinka RC:n munuaisruoka on taivaallista, auttaa heti ja kissa tykkää. No, meillä ei kissa tykännyt. Ei syönyt. Ei sitten yhtään. Eläinlääkäri sanoi, että kyllä se kohta syö kun nälkä tulee. Ei syönyt. Ostin toisen merkin vastaavaa, ei kelvannut. Töppö laihtui ja laihtui, ja lopulta aloin vain keittämään kanaa ja lisäämään siihen sitten lisäaineita, jotta kissa olisi saanut edes jotain energiaa.
   Kun olisi silloin osannut kysyä Renalzinia ja muita valmisteita......

   Poista
 10. Voi ei mitä juttuja löyty sieltä verikokeista :( Onneksi parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja saitte lääkityksen joka alkaa toivottavasti vaikuttamaan toivotulla tavalla. Kissan sairastelut on vaan niin kurjia, tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Mutta jos täytyisi valita kilpirauhasvaivat tai maksavaivat, olen "tyytyväinen" näihin kilpparivaivoihin, nämä on jokseenkin helpommin hoidettavissa lääkityksellä, maksavaivoissa kun joutuisi sitten vaihtamaan erityisruokavalioon, ja se olisi Lillille kauhistus, se kun rakastaa näitä nykyisiä ruokiaan <3 :D

   Poista
 11. Huh, varmasti aikamoinen säikäytys. Ja huoli on varmasti suuri. Toivottavasti pinkit pillerit hoitavat tehtävänsä ja Lilli-mummulla on edessään vielä pitkään energistä ja elinvoimaista elämää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi ainakin lupaavalta, Lilli on sama energinen karvapallero kuin ennenkin, eläinlääkäri kun varoitteli, että jos lääkityksen aloituksen jälkeen Lilli muuttuisi uniseksi ja noh...rauhalliseksi :D niin sitten pitäisi pohtia asiaa uudelleen. Mutta pinkit tabletit ovat toivonmukaan tehneet tehtäväänsä hyvin ja viikon päästä tulokset näyttäisivät jo paremmilta!

   Poista
 12. Todella hyvä että kävitte säännöllisessä terveystarkastuksessa! Samaa mäkin aina ihmettelen noissa Faceryhmissä, kaikki kissat on tutkimatta terveitä kunnes sitten 10-20 vuoden iässä kuolevat vanhuuteen. Jepjep. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tekisi mieli siellä kysyä, että missä lääkärissä ne ihmiset niitä kissojaan käyttävät, kun niillä on selkeästi jotain selvännäkijän kykyjä, muuten ei voi millään selittää miten ell pystyy sanomaan kissan olevan terve ja elämänsä kunnossa vain päällepäin tehdyn tutkimuksen jälkeen :D Tulishan se nyt itsellekin paljon halvemmaksi viedä kissa sellaiselle lääkärille, ei tarvittaisi verikokeita eikä mitään, selvää rahansäästöä!

   Poista

Naukaise mielipiteesi, ellei kissa vienyt kieltäsi ;)